Trots op de Nederlandse agrofoodsector

Deze week sprak de Tweede Kamer over de landbouwbegroting. Zoals zo vaak als het over de Nederlandse agrofoodsector gaat, grepen veel partijen de kans aan om vooral kritiek te spuien. Met name in de ogen van de zelfbenoemde groene partijen is het niet goed of deugd het niet, wat onze boeren, vissers en tuinders doen.

Wij zijn daarentegen juist ongelofelijk trots op hen. Zo’n tien procent van de werkzame Nederlanders werkt in de agrofoodsector. Zij produceren het voedsel dat wij dagelijks op ons bord krijgen en doen dat bovendien op een betaalbare én duurzame manier. Ondanks ons kleine oppervlak, is Nederland de op-één-na grootste exporteur van voedsel ter wereld. Wist u bijvoorbeeld dat een tuinder uit het Westland 4 liter water nodig heeft om een kilo tomaten te produceren en een Spaanse tuinder maar liefst 60 liter? 


Om de band tussen onze boeren, vissers en tuinders en de rest van de samenleving te versterken heeft onze landbouw-woordvoerder Helma Lodders voorgesteld om jaarlijks een Week van de Boer te organiseren, waarin jong en oud op allerlei manieren kan leren over wat er in deze belangrijke bedrijfstak gebeurt. (Thorbeckeweb 702, 2017)Voor meer kijk: Thorbeckeweb